Actief beheer bij een investering verwijst naar een beleggingsstrategie waarbij een beleggingsbeheerder of fondsmanager actief en voortdurend beslissingen neemt over hoe een beleggingsportefeuille wordt samengesteld en beheerd, met als doel rendementen te maximaliseren of specifieke doelstellingen te bereiken. Deze beheerders proberen doorgaans de markt te verslaan door selectief effecten, aandelen of investeringen te kopen, verkopen en verhandelen op basis van marktanalyse, onderzoek en prognoses.

Enkele kenmerken van actief beheer zijn onder andere:

Onderzoek en analyse: Actieve beheerders besteden aanzienlijke tijd en middelen aan het analyseren van financiële markten, individuele effecten en economische omstandigheden. Ze proberen kansen te identificeren waarbij ze verwachten dat bepaalde effecten beter zullen presteren dan andere.

Portefeuilleconstructie: Actieve beheerders bouwen en onderhouden beleggingsportefeuilles die kunnen bestaan uit aandelen, obligaties, onroerend goed, grondstoffen en andere financiële activa. Ze selecteren specifieke effecten en alloceren kapitaal op basis van hun marktvisie en strategische doelen.

Handelsactiviteit: Actieve beheerders voeren frequente transacties uit om hun portefeuille aan te passen aan veranderende marktomstandigheden of nieuwe kansen. Dit kan onder meer het kopen en verkopen van effecten omvatten om winst te maximaliseren of verlies te beperken.

Risicobeheer: Actieve beheerders richten zich ook op risicobeheer en proberen risico's te minimaliseren door diversificatie, hedging en andere strategieën.

Kosten: Actief beheerde fondsen en strategieën hebben doorgaans hogere kosten dan passief beheerde fondsen, zoals indexfondsen. Deze kosten omvatten vergoedingen voor fondsbeheer, transactiekosten en onderzoekskosten.

Het belangrijkste doel van actief beheer is om beleggers een beter rendement te bieden dan de bredere markt of specifieke benchmarks. Beleggingsbeheerders die actieve strategieën volgen, vertrouwen op hun expertise en marktinzichten om kansen te identificeren die mogelijk niet beschikbaar zijn voor passieve beheerders die simpelweg de prestaties van een index volgen.

Het succes van actief beheer is echter afhankelijk van de vaardigheid en de capaciteit van de beheerder om de markt te verslaan, en historisch gezien zijn de resultaten gemengd geweest. Sommige actieve beheerders presteren beter dan de markt, terwijl anderen dat niet doen. Daarom moeten beleggers de kosten en het trackrecord van actieve fondsbeheerders zorgvuldig overwegen voordat ze voor deze aanpak kiezen.