Beheerd vermogen verwijst naar het totale financiële vermogen, inclusief beleggingen en activa, die worden beheerd door een financiële instelling, een vermogensbeheerder of een financiële professional namens een individu, een familie, een instelling of een andere entiteit. Dit vermogen wordt toevertrouwd aan de vermogensbeheerder met als doel om het te laten groeien, te beleggen en te beheren volgens specifieke beleggingsdoelstellingen en strategieën die zijn overeengekomen tussen de vermogensbeheerder en de klant.

Beheerd vermogen kan verschillende vormen aannemen, waaronder:

Beleggingsportefeuilles: Vermogensbeheerders kunnen een gediversifieerde portefeuille van effecten en activa beheren, zoals aandelen, obligaties, vastgoed, beleggingsfondsen, etc.

Pensioenfondsen: Pensioenfondsen beheren vermogen namens werknemers en werkgevers om te zorgen voor toekomstige pensioenuitkeringen.

Vertrouwensrelaties: Vermogensbeheerders kunnen optreden als beheerders van trustvermogens en zorg dragen voor activa in overeenstemming met de wensen van de trustor (de persoon die de trust heeft opgericht).

Familiebeheer: In sommige gevallen beheren familiebeheerders het vermogen van rijke families en investeren ze in naam van de familie om hun financiële doelen te bereiken.

Institutionele investeerders: Dit omvat vermogensbeheer voor instellingen zoals pensioenfondsen, stichtingen, liefdadigheidsorganisaties en bedrijven.

Individuele vermogensbeheeraccounts: Individuele investeerders kunnen persoonlijke vermogensbeheeraccounts openen bij financiële instellingen of vermogensbeheerders om hun activa te laten beheren op basis van hun unieke beleggingsdoelstellingen.

Beheerd vermogen wordt vaak uitgedrukt in monetaire termen en wordt berekend als de totale waarde van de activa die door de vermogensbeheerder worden beheerd. Dit cijfer kan variëren afhankelijk van de prestaties van de beleggingen, kapitaalbijdragen of opnames door de klant en marktontwikkelingen.

Vermogensbeheerders streven naar het maximaliseren van rendementen en het beheren van risico's in overeenstemming met de doelstellingen en risicotolerantie van hun klanten. Ze bieden vaak diensten zoals portefeuillediversificatie, risicobeheer, belastingplanning, financiële planning en rapportage aan klanten om hun financiële doelen te ondersteunen. Het beheer van vermogen kan plaatsvinden via verschillende beleggingsinstrumenten, waaronder individuele effecten, beleggingsfondsen, exchange-traded funds (ETF's) en andere financiële producten.